Jobbar bäst som skrattar mest – om vikten av humor på jobbet

en grupp människor sitter och skrattar tillsammans vid ett bord

Att ett gott skratt förgyller (arbets)dagen råder det inga tvivel om. Men exakt vilka är uppsidorna av ett arbetsklimat med en lagom dos humor? Får man verkligen skämta om allt? Och finns det några knep att ta till för den som känner att det är dags för fler skrattsalvor i lunchrummet? Vi tittar närmare på humor på jobbet!

När vi skrattar utlöses en härlig cocktail av må-bra-hormoner. Endorfin, dopamin och oxytocin frigörs, samtidigt som stresshormonet kortisol minskar, och vi blir gladare och mer avslappnade. Ett förlösande skratt kan göra att en stressig situation helt plötsligt känns mindre stressig, öka samhörigheten till våra kollegor och boosta vår kreativitet och samarbetsförmåga – inte alls dumt när det kommer till jobbsammanhang!

Det har forskats en hel del på vilken effekt humor kan ha på arbetsplatser. Bland annat minskar stressnivåerna, vilket leder till en mer avslappnad och positiv arbetsmiljö – vilket i sin tur kan göra att samhörigheten mellan medarbetarna ökar.

Det finns också forskning som visar på att humor på jobbet går hand i hand med jobbtillfredsställelse. I en studie från 2017 som genomfördes bland universitetsanställda i USA kom man fram till att medarbetare som upplevde humor på jobbet kände fler positiva känslor och högre tillfredsställelse i sitt jobb. Dessutom hade de medarbetare som upplevde hög jobbtillfredsställelse större benägenhet att själva skapa humor på jobbet nästa dag. Så, medarbetarna använde humor, vilket fick dem att må bättre och bli mer nöjda med jobbet, och när de blev mer nöjda använde de mer humor. En positiv snöbollseffekt, med andra ord!

Humor på jobbet en del av arbetsglädjen

Att ha roligt på jobbet går också hand i hand med arbetsglädje. Arbetsglädje innebär i grund och botten att känna sig glad, tillfredsställd och motiverad i arbetslivet. När arbetsglädjen är närvarande, blir arbetsuppgifterna inte bara “måsten”, utan också roliga och stimulerande. Vad som bidrar till arbetsglädje är såklart högst individuellt och beror lite på hur man är som person, men förhoppningsvis kan de allra flesta hålla med om att när man har roligt och kan skratta tillsammans på jobbet så bidrar det till arbetsglädjen.

Som chef har du här en viktig roll i att lyssna på hur medarbetarna mår och vad de behöver för att känna arbetsglädje. En allt vanligare metod för att få större insikt i hur medarbetarna trivs är att använda sig av pulsmätningar. I pulsmätningar skickas ett antal snabba frågor automatiskt ut till de anställda, för att du som arbetsgivare ska få regelbunden feedback och fånga upp tankar och åsikter om jobbet och arbetsmiljön. Nyfiken på hur dessa mätningar funkar? Här kan du läsa mer om Flex Applications integration till Winningtemps pulsmätningar.

Seriös = kompetent?

Arbetsglädje är en sak, men att hålla på och skämta hejvilt på jobbet? För att uppfattas som kompetent behöver man väl vara seriös i sin framtoning? Kort svar: Nej! Att allvar och kompetens skulle höra ihop är förvisso en ganska vanlig uppfattning, men forskning visar (tack och lov) på motsatsen. I en studie från Harvard Business School och University of Pennsylvania fick 2 300 deltagare ange hur de uppfattade personer som skämtade jämfört med personer som var allvarliga i diverse arbetssituationer.

Bland annat visade resultaten att personerna som skämtade inte bara ansågs vara mer kompetenta – de ansågs också ha bättre självförtroende och högre status än de allvarliga personerna. Så, några (eller många) skratt kan vi nog kosta på oss på jobbet utan att uppfattas som inkompetenta.

Fem fördelar med att ha kul på jobbet

Det finns så mycket som är bra med att trivas och ha roligt på jobbet att det är svårt att räkna upp allt, men några självklara fördelar är:

  1. Minskad frånvaro. Medarbetare som har kul på jobbet upplever inte stress på samma sätt som de som inte har roligt. En arbetsplatskultur där man har roligt tillsammans kommer leda till både gladare och friskare medarbetare och färre sjukskrivningar.

  2. Bättre  kommunikation. När vi kan skratta tillsammans på jobbet skapar vi en mer avslappnad arbetsmiljö och känner oss trygga. När vi är trygga har vi en tendens att öppna upp och dela med oss av våra tankar och åsikter.

  3. Verkar avväpnande. I en ansträngd eller stressig situation kan en gnutta humor få oss att sänka garden och det blir lättare att prata om svåra saker.

  4. Starkare arbetsgivarvarumärke. En arbetsplats med anställda som har roligt och trivs på jobbet blir en arbetsplats med bra stämning och sammanhållning – de anställda blir också goda ambassadörer som kommer prata gott om företaget.

  5. Personalomsättningen minskar. Någon förklaring behövs knappast här – den som har roligt på jobbet kommer att vara mer benägen att stanna precis där den är.

Dags för mer humor på jobbet? Tänk på detta!

Se humorn som en del av ledarskapet

Chefer som använder humor i sitt ledarskap har en fantastisk möjlighet att visa upp en mer empatisk, personlig sida. Det blir också ett sätt att jämna ut maktbalansen och få en närmare kontakt med kollegorna.

Få in humorn i vardagssnacket

Istället för att känna press att leverera en massa vitsar på löpande band, se humorn som en del av det vardagliga småpratet. För hur många av oss är egentligen ståuppkomiker sådär till vardags?

Fira mera!

Sprid glädje på jobbet genom att uppmärksamma kollegor eller företaget i stort. Födelsedagar, temadagar eller högtidsdagar, milstolpar som uppnåtts, avslutade projekt, beröm från en kund, månadens eller årets prestation… det finns mycket att fira!

Glöm inte beröm!

Feedback och beröm skapar en atmosfär av arbetsglädje och välbefinnande. När kollegorna känner sig uppskattade och sedda trivs de också bättre på jobbet. Kanske inte direkt kopplat till humor – men vem blir inte glad av beröm?

Börja smått!

Varför inte börja i liten skala? Hur man avslutar ett mejl i jobbsammanhang är ett område som kan vara ett hett diskussionsämne: Hur formell eller informell bör jag vara? Förstår kollegan att jag är ironisk om jag skriver såhär? Måste man alltid avsluta med tråkiga “Med vänlig hälsning”? Ja, såklart beror det ju på i vilket sammanhang man skriver och vem som är mottagaren, men när det kommer till kommunikationen med kollegorna kan det absolut finnas utrymme för att skoja till det ibland – våga vara mer personlig!

Här kommer några klassiker som är tänkta att fungera som inspiration (OBS, används på egen risk):

avslutande mejlfraser

…men undvik detta

Humor kan också användas på fel sätt – används den i syfte att utöva makt blir det såklart inte alls roligt, och det lutar mer åt härskarteknik än humor. Humor ska aldrig användas för att förminska någon annan. Undvik att skämta på någon annans bekostnad om du inte verkligen vet att personen är med på det.

Boosta arbetsglädjen med personalsystemet Flex HRM

Fått nog av tråkig och tidskrävande personaladministration? Med verktyg som automatiserar bort onödigt krångel får ditt företag produktivare och gladare medarbetare – samtidigt som HR och chefer får bättre förutsättningar att fokusera på det som får företaget att blomstra. Med Flex HRM får du ett komplett webbaserat personalsystem med allt företaget behöver –  i ett enda sömlöst flöde. Kontakta oss om du vill veta mer!

Relaterade inlägg