Hösten 2025 förändras A-kassan i grunden – och därmed också regelverket kring arbetsgivarintyg. Här är vad du som arbetsgivare behöver veta.
Den största reformen för arbetslösa på 40 år – det är vad som väntar när det nya regelverket kring arbetslöshetsförsäkringen börjar gälla i oktober 2025. I dag behöver den som söker a-kassa uppfylla ett arbetsvillkor, det vill säga ha arbetat ett visst antal timmar under en given period. Från oktober 2025 ersätts detta med ett inkomstvillkor, där rätten till ersättning istället baseras på den lön du som arbetssökande har tjänat in.
Arbetsgivarintyget förenklas
Mindre administrativt krångel och snabbare handläggning – det är några av de största anledningarna till att a-kassan uppdateras, men hur ska det gå till mer konkret? Jo, det nuvarande systemet bygger på att den som blir arbetslös lämnar ett arbetsgivarintyg från sin arbetsgivare, där det bland annat framgår hur många timmar hen har arbetat per månad.
Detta är en procedur som ofta blir tidskrävande och frustrerande för alla inblandade. Arbetsgivaren måste fylla i en stor mängd uppgifter (ofta retroaktivt), och den arbetssökande riskerar att hamna i kläm om intyget dröjer eller skulle vara ofullständigt. För a-kassorna innebär det dessutom en krånglig process att verifiera att informationen verkligen är korrekt.
Eftersom den nya a-kassan baseras helt på inkomst kommer dessa uppgifter att kunna hämtas direkt från arbetsgivardeklarationerna som redan skickas in till Skatteverket varje månad istället för att de redovisas i ett separat intyg. I och med detta förväntas en (av många efterlängtad) förenkling av arbetsgivarintyget, där du som arbetsgivare kommer att behöva rapportera betydligt färre uppgifter än idag.
Men vissa uppgifter måste fortfarande lämnas
Tänk dock på att även i det nya systemet kan vissa uppgifter om själva anställningen fortfarande behöva intygas. Det gäller till exempel:
- när anställningen började och slutade
- om den anställde varit tjänstledig
- om anställningen avslutats och i så fall varför
- om fortsatt arbete har erbjudits
- om avgångsvederlag har betalats ut
Här på Flex bevakar vi självklart utvecklingen och kommer att anpassa lönesystemet för den nya hanteringen av arbetsgivarintyg.
Mindre risk för fusk och fel
I dag måste en arbetssökande uppfylla specifika krav på antal arbetade timmar under en viss period. Men att kontrollera dessa uppgifter är alltså både komplicerat och förenat med en stor risk för fel och fusk.
När ersättningen framöver baseras på inkomstuppgifter direkt från Skatteverket blir bedömningen både snabbare och mer träffsäker. A-kassorna slipper förlita sig på arbetsgivarintygen, och eftersom uppgifterna redan granskas av flera myndigheter minskar risken för både missar och regelrätt fusk.
Fler får rätt till ersättning, högre tak och snabbare nedtrappning
Den nya a-kassan innebär också flera andra viktiga förändringar – här är de viktigaste:
- I det nya systemet får även personer med svag förankring på arbetsmarknaden, såsom frilansare, gig-arbetare och visstidsanställda, rätt till ersättning – grupper som tidigare haft svårt att uppfylla kraven på arbetad tid. Ekonomisk trygghet för fler, alltså.
- Arbetssökande kommer ha rätt till a-kassa om de har haft en inkomst på minst
11 000 kronor i månaden under minst fyra månader. Ersättningsnivån (procentsatsen) beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan. - Taket på ersättningen justeras upp till en inkomstnivå på 34 000 kronor per månad, vilket gör att fler kan få 80 procent av sin tidigare lön under de första 100 dagarna av arbetslöshet.
- En tydligare nedtrappning av ersättningen införs också. Efter 100 dagar sänks ersättningen från 80 till 70 procent, och efter ytterligare 100 dagar till 65 procent. Tanken är att a-kassan ska fungera mer som en så kallad omställningsförsäkring – en trygghet vid arbetslöshet, men med incitament för den arbetssökande att snabbt hitta nytt arbete eller vidareutbilda sig.
- De nya reglerna ska börja gälla 1 oktober 2025. Särskilda övergångsregler kommer finnas för den som redan har en pågående arbetslöshetsperiod.
Fler detaljer om den inkomstbaserade a-kassan hittar du på regeringens webbplats.
Vill du effektivisera arbetet kring allt som rör HR och lön?
I Flex HRM har du allt du behöver för att jobba smidigt och säkert med bemanningsplanering, tidrapportering, resor och utlägg, HR och lön. Mindre tid på administration och mer tid till det viktiga! Kontakta oss om du vill veta mer!