Flex informerar, Pressmeddelanden

Vi lanserar ny funktion för FOS-förfrågan – snabbt och smart via API

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vi lanserar ny funktion för FOS-förfrågan – snabbt och smart via API</span>

I slutet av året är du som arbetsgivare skyldig att uppdatera dig om vilken skattetabell och eventuell jämkning som gäller för dina anställda för att säkerställa att rätt skatteavdrag görs. Det sker genom en så kallad FOS-förfrågan (Fråga om Skatteavdrag) till Skatteverket. Nu har ny teknik gjort det möjligt att göra klart hela rutinen i ett par snabba klick i ditt lönesystem – utan väntetider och besvärlig hantering av filer.

Rickard Israelsson är Product Manager för löne- och HR-system på Flex Applications och har lett projektet med att ta fram ett stöd för den nya FOS-hanteringen i det egna lönesystemet Flex HRM Payroll. Vi har bett honom beskriva hur den nya hanteringen fungerar och berätta mer om de fördelar den innebär för dig som arbetar med lön.

Slipp filhantering med smart API-lösning

Rickard, vad skiljer egentligen den nya hanteringen från den gamla?

– Tidigare fungerade det så att man skapade en frågefil som man skickade till Skatteverket. Därefter fick man en svarsfil med de anställdas gällande skatteuppgifter som man importerade i sitt lönesystem innan man startade det nya året. Detta byggde på en äldre teknisk lösning där Skatteverket behövde längre tid på sig att hantera en förfrågan.  Rickard Israelsson, produktchef På senare tid har Skatteverket lanserat den nya metoden att använda API istället för filer – något som gör processen betydligt kortare och smidigare. I den speciella vyn för FOS-förfrågan i Flex HRM Payroll hämtar du skatteuppgifterna med ett enkelt knapptryck. Svaret inkommer direkt, och efter ett kontrollsteg verkställer du dem med ett andra knapptryck. Nu är det uppdaterat och klart!

Rickard Israelsson:
– Det här innebär jättestora tidsbesparingar. Du slipper hantera filer och kan göra klart allt direkt, utan att behöva vänta flera dagar på en svarsfil som ska läsas in. Bra att veta är att man även kan använda funktionen för nyanställda när som helst under året, istället för att behöva fråga den anställde vilken skattetabell som gäller.

Underlättar för löneadministratören

Snabbt och smidigt men också översiktligt och med goda möjligheter till kvalitetssäkring – det har varit de främsta kriterierna man har haft för ögonen vid utvecklingen av det nya FOS-stödet i Flex HRM Payroll.

– Det viktigaste för oss har varit att förenkla hanteringen för löneadministratören, säger Rickard. Vi såg här inte bara en möjlighet att göra processen enklare och snabbare, utan vi har dessutom förbättrat översikten för att få bra överblick och kontroll på vad som kommer att uppdateras. Innan man verkställer de nya skatteuppgifterna kan man titta på dem och se om något ser tokigt ut. Alla FOS-förfrågningar man gjort finns också kvar för att man i efterhand ska kunna gå tillbaka, exempelvis om en revisor skulle vilja se på dem.

Om Flex HRM Payroll

Flex HRM Payroll har allt ditt företag behöver för en effektiv löneadministration. Med ett användarvänligt och lättarbetat gränssnitt som alltid är tillgängligt via webben automatiserar vårt lönesystem Flex HRM Payroll det mesta av lönehanteringen och gör dig trygg i att de anställda får rätt lön, oavsett bransch eller avtal. Flex HRM Payroll är en del av Flex HRM – vår kompletta lösning för personaladministration. Läs mer här.

Relaterade inlägg