Flex informerar, Flex programvaror

Snart upphör de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Snart upphör de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga</span>

Har ni anställda mellan 19 och 23 år i ert team, eller planerar ni kanske att nyanställa i denna åldersgrupp? Snart förändras arbetsgivaravgifterna för unga (igen). Detta gäller framöver.

Varje arbetsgivare är skyldig att, utöver lönen, betala in en viss summa till staten för att finansiera sådant som sociala avgifter, pensioner och sjukförsäkring – det som med ett samlingsbegrepp kallas för arbetsgivaravgifter. Full arbetsgivaravgift ligger i nuläget strax över 30 procent av den anställdes ersättning (månadslön plus eventuella förmåner). Storleken på arbetsgivaravgifterna kan dock variera beroende på bland annat de anställdas lönenivå och ålder.

Full arbetsgivaravgift från 1 april

Att sänka arbetsgivarens kostnader – och därmed göra det mer attraktivt att anställa ungdomar. Det var syftet när de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga infördes i januari 2021. Ny nivå blev då 19,73 procent för ungdomar mellan 19 och 23 år (födda år 2000-2004) med en lön på max 25 000 kronor per månad.

För anställda som hamnar över det lönetaket har du som arbetsgivare däremot fått betala full arbetsgivaravgift på 31,42 procent. Men: denna sänkning har redan från början varit tidsbegränsad, med slutdatum satt till den 31 mars 2023. För löner och förmåner som betalas ut från den 1 april 2023 gäller alltså full arbetsgivaravgift även för ungdomar mellan 19 och 23 år.

Detta gäller för dig som använder Flex Lön eller Flex HRM Payroll

För dig som använder något av våra lönesystem Flex Lön eller Flex HRM Payroll behöver du inte göra någon uppdatering eller övriga anpassningar i samband med att sänkningen löper ut – systemen har redan fullt stöd för hantering av arbetsgivaravgifter enligt de ordinarie nivåerna. Använder du en annan lösning idag men är nyfiken på Flex HRM Payroll – lönesystemet som automatiserar och kvalitetssäkrar din löneprocess från start till mål?

Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

Relaterade inlägg