Så minskar du stressen inför semestern – 7 tips

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så minskar du stressen inför semestern – 7 tips</span>

Rapporter, avstämningar, planeringsmöten, deadlines och projekt som ska ros i land… Slutspurten inför semestern kan lätt få stressnivåerna att skjuta i höjden. Dessutom är det många som har svårt att koppla bort tankarna på jobbet när den efterlängtade ledigheten väl är där. Vill du också kunna checka ut för semester utan stress – och behålla lugnet under hela semestern? Här kommer sju tips på vägen.

  1. Skriv en att-göra-lista
    Känner du dig överväldigad av allt jobb som måste bli klart före semestern? Skriv ner alla dina uppgifter, stora som små, och gör en prioritetsordning. Då kan du enklare sortera upp vad som faktiskt är avgörande att hinna med och vad som kan vänta till sedan. Se sedan till att blocka fokustid i kalendern då du betar av det du måste få klart. Var också selektiv när det gäller att boka in och tacka ja till möten under dessa sista dagar.

  2. Fixa backup
    Bara för att du själv tar semester stannar ju som bekant omvärlden inte upp, förmodligen är det vissa arbetsuppgifter som fortfarande kommer att behöva lösas även när du inte är där. Inventera vilka uppgifter det rör sig om och se till att det är klart och tydligt vem som ansvarar för vad – så att inget viktigt faller mellan (sol)stolarna. Det finns många digitala verktyg att ta hjälp av för att lösa fördelningen och delegeringen av arbetsuppgifter på ett smidigt sätt.

    I Flex HRM har du till exempel tillgång till en smart uppgiftshantering direkt i personalsystemet. Här kan chef och medarbetare skapa och tilldela uppgifter, bevaka deadlines och låta systemet skicka ut påminnelser vid valfria intervall. Sommarpraktikanter eller nyanställda på ingång? Vem visar runt och lämnar ut nycklar och passerkort när chefen inte är där? Och vem fixar med datorinlogg och kontorsmaterial? Uppgiftshanteringen i Flex HRM är ett perfekt verktyg i semestertider – och i alla andra sammanhang när ni behöver delegera och ha överblick över alla löpande uppgifter i er jobbvardag.

  3. Sätt mejlen på autosvar
    Inte det lättaste, vi vet! Men försök att undvika fällan att ständigt vara tillgänglig på telefon och mejl – din semester är ju till för att du ska få vila och återhämtning. Informera både kollegor och externa kontakter om att du är ledig genom att lägga in ett autosvar på mejlen. Skriv när du är tillbaka och lägg också gärna till information om vem eller vilka du hänvisar till vid brådskande ärenden (se bara till att stämma av ordentligt med den eller de det berör först).

    Tydliga förväntningar minskar stressen och gör det lättare att checka ut med gott samvete.

  4. Tydliggör förväntningarna
    I en perfekt värld hade rådet varit: Låt jobbmejlen och jobbmobilen ta semester när du gör det. Dock ser ju verkligheten som bekant ofta lite annorlunda ut. Kanske har du ett arbete där det helt enkelt inte går att göra sig onåbar de veckor du är borta? Tänk då på att prata ihop dig med din chef och dina kollegor och skapa er en gemensam bild av vad som egentligen förväntas av var och en av er. Kan ni exempelvis komma överens om att mejlen kollas en gång per dag? Eller att ni hörs på sms om något akut dyker upp? Tydliga förväntningar minskar stressen och gör det lättare att checka ut med gott samvete.

  5. Låt hjärnan vila
    Du har gjort upp en strategi för hur du ska hantera jobbet under din semester. Men hur lägger du bäst upp din lediga tid så att du verkligen får chans att vila upp dig? Enligt stressforskarna är det bra för återhämtningen att planera in saker som ger variation och bryter av våra vardagsrutiner – hjärnan kopplar av när vi gör av sådant vi inte brukar göra.

    Med andra ord: har du ett stillasittande kontorsjobb, passa på att röra på dig! Har du ett jobb där du ständigt är i rörelse, välj hängmattan! Många rekommenderar också en ”digital detox” – ett längre uppehåll från allt vad Facebook, Instagram och nyhetsflöden heter för att koppla ner och av på riktigt. Kanske dags att testa du också?

  6. Bädda för en mjukstart
    Den kan kännas långt bort nu, men visualisera din första dag tillbaka efter semestern. Vi gissar att du kan checka av åtminstone någon av dessa punkter: en rubbad dygnsrytm, en trögstartad jobbhjärna och ett glömt lösenord (eller två). Om du har möjlighet kan det därför vara klokt att göra en mjukstart och börja på till exempel en onsdag. Försök också att hålla kalendern fri från möten så långt det går de första dagarna. Och kanske kan du låta ditt autosvar på mejlen ligga kvar någon dag extra fastän du är på plats? På så sätt får du ett andningshål och en chans att landa i jobbet i lugn och ro.

  7. Snälla lappen-tricket
    Som sagt, vi är knappast på topp den första jobbdagen efter semestern, så var lite extra snäll mot dig själv. Många tipsar om att skriva en välkommen tillbaka-lapp till sig själv, där du listar några punkter som känns bra att ta itu med den första dagen – kanske tillsammans med några peppande ord om jobbhösten och en påminnelse om allt som finns att se fram emot även efter ledigheten.

Trevlig semester!

Relaterade inlägg