Jobba eller vara ledig på midsommar – vad gäller?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jobba eller vara ledig på midsommar – vad gäller?</span>

Små grodorna, blomsterkransar, jordgubbar och sill. För vissa startskottet på en lång sommarsemester, för andra en välkommen förlängning av helgen. Men hur är det nu, är midsommar en röd dag eller inte? Och vem får vara ledig? Vi reder ut!

Är midsommarafton en röd dag eller inte?

Nej, det är lätt att tro det. Men ska vi vara riktigt noga så är midsommarafton ingen röd dag utan en så kallad allmän helgdag. Det här står inskrivet i den svenska semesterlagen som slår fast att midsommarafton (liksom julafton och nyårsafton) är att likställa med en söndag.

Är man ledig på midsommarafton?

Vad gäller då kring ledighet på midsommar? Jo, de flesta som jobbar vanliga kontorstider måndag till fredag är helt lediga på midsommarafton (som alltid infaller på en fredag). För många är det dessutom fritt fram att mjukstarta midsommar lite i förtid. Det finns visserligen ingen lag som reglerar detta, men en hel del kollektivavtal och företagpolicys ger rätt att jobba halvdag på torsdagen (och andra dagar före röd dag eller afton).

Men! Inom många verksamheter krävs det ju som bekant att det alltid finns personal som håller ställningarna – midsommar eller ej. Jobbar du skift är det här med ledighet därför en annan femma. Är du schemalagd på ett sådant sätt att du i normala fall jobbar på helger (eller har jour), ja då kan du behöva jobba även på midsommarafton.

Storhelgstillägg ger extra klirr i kassan

En liten tröst för den som går miste om sillen och nubben är att jobb på midsommarafton oftast ger extra klirr i kassan. På högtider som dessa brukar nämligen ob-ersättningen vara högre än vanligt – så kallat storhelgstillägg. Exakt vad som gäller kring ob är det kollektivavtalet som bestämmer.

snabba-fakta_round

Tre saker du (kanske) inte visste om midsommar:

  • Midsommarafton firas alltid på en fredag – men det har inte alltid varit så. Tidigare var det alltid datumet den 23 juni som gällde, vilket sammanfaller med Johannes Döparens dag. Det var 1952 som riksdagen ändrade detta, eftersom firandet ansågs störa arbetsveckan.
  • Helt svensk tradition? Nja. Högtider som påminner om vår svenska midsommar firas faktiskt även i andra länder. I Finland firas Juhannus med bastu, sill och färskpotatis. Och i Norge och Danmark firar man Sankt Hans (ett äldre namn på Johannes Döparen) genom att samlas vid stora brasor.
  • Midsommar i Sverige har sina rötter i förkristna tider och firades ursprungligen för att uppmärksamma sommarsolståndet, tillika den längsta dagen på året. I den gamla folktron ansågs midsommarnatten full av magiska krafter och ett perfekt tillfälle att spå om framtiden (kanske har du också testat att lägga sju blommor under kudden?).

Relaterade inlägg