Flex programvaror

Nyhet i Flex HRM Employee – nu är det enklare än någonsin att jobba LAS-smart!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Nyhet i Flex HRM Employee – nu är det enklare än någonsin att jobba LAS-smart!</span>

Anställningsformer, uppsägningstider, turordningsregler och undantag…  Att hålla koll på all administration runt LAS (Lagen om Anställningsskydd) kan vara både krångligt och tidskrävande. Men som tur är finns det verktyg som förenklar jobbet – kolla in vårens smarta nyhet i Flex HRM Employee!

Flex HRM Employee är HR-systemet som är fullmatat med funktioner som gör HR-vardagen smidigare och säkrare – och som dessutom ständigt växer och blir smartare. Ett av de senaste tillskotten i verktygslådan är en funktion som gör det lättare än någonsin att göra rätt med LAS. Vi bad vår Product Manager Linda Tesell att berätta mer.

Linda, stöd för LAS har funnits i Flex HRM Employee sedan tidigare. Vad är det som är nytt?

Det stämmer! Det har tidigare funnits två funktioner, eller listor, i systemet: Turordning vid uppsägning och Rätt till tillsvidareanställning. Nu har vi även släppt en tredje lista: Företrädesrätt till återanställning

Varför är det så viktigt att hålla koll på företrädesrätten?

– Jo, när en tjänst ska tillsättas är det företrädesrätten som bestämmer vilka personer som står först på tur att erbjudas en återanställning i företaget. Det är extra viktigt att företaget har en bra rutin för detta eftersom man är skyldig att ge eventuella tidigare anställda den här möjligheten innan man börjar rekrytera någon utifrån. Företrädesrätten gäller under en begränsad period efter avgångsdatum, och det är vissa kriterier som måste vara uppfyllda när det kommer till exempelvis anställningstid och kvalifikationer för tjänsten. 

linda-med-bakgrund_besk2

Färdig lista i ett par klick

Företrädeslistan i Flex HRM Employee visar dels vilka anställda som redan idag uppfyller kriterierna för företrädesrätt, dels vilka som närmar sig företrädesrätt. Det kan då handla om personer som tidigare har sagts upp på grund av arbetsbrist eller personer som har haft tidsbegränsade anställningar som har löpt ut. Du kan också basera listan på säsongsanställningar för att se vem som har förtur till nästa säsong. 

– När du har gjort dina urval gör systemet alla nödvändiga beräkningar åt dig och presenterar uppgifterna i en tydlig översiktsvy. Därefter kan du i ett snabbt klick exportera listan om du vill arbeta vidare med den i exempelvis Excel, förklarar Linda.

Utvecklas vidare i dialog med användarna

Innebär då detta att Linda och hennes team är nöjda nu? Nej, inte riktigt! Bra kan alltid bli bättre, och flera nya projekt kopplade till LAS ligger redan i pipen.

– Närmast kommer vi fokusera på att förenkla vyn för Företrädesrätt till återanställning så att den blir enklare att använda utifrån vilken roll du har. En annan grej som ligger på prioriteringslistan är att kunna exkludera anställda ur alla LAS-listor, till exempel för personer som gått i pension men kommer in och arbetar då och då, säger Linda och tillägger:

– Vi har haft en väldigt bra dialog med våra kunder under resans gång för att få till funktionaliteten i LAS-listorna på bästa sätt efter deras behov. Och det kommer vi förstås att fortsätta med när vi nu skruvar vidare på olika detaljer.

Effektivisera HR-arbetet med Flex HRM Employee

Nyfiken på att veta mer om hur Flex HRM Employee kan hjälpa dig som chef eller HR-ansvarig att automatisera bort onödigt krångel – och få en både smidigare och tryggare arbetsdag? Kontakta oss idag, så hjälper vi dig! 

Relaterade inlägg