Alla nyheter

Alla barn har rätt till utbildning – historien om Flex egen skola

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Alla barn har rätt till utbildning – historien om Flex egen skola</span>

Utbildning är ett av de mest verkningsfulla redskapen för att ta sig ur fattigdom och utsatthet. Ändå saknar miljontals barn tillgång till fungerande skolor. Vi på Flex Applications kände att vi ville göra skillnad – och bestämde oss för bygga vår egen skola i Colombia i samarbete med Ankarstiftelsen. Här berättar vi mer! En skola för de allra mest utsatta. 

Skolan som Flex har varit med och sponsrat ligger i norra Colombia, orten El Jope, kommunen Manaure och departementet Guajira. Här bor 70% av befolkningen på landsbygden och består till stor del av ursprungsbefolkning. Hantverk är en viktig näringsgren i detta område, där det torra klimatet gör det svårt att odla. Undernäring är ett stort problem – i kombination med en mycket patriarkal struktur. Mannens behov går främst, även vid måltiderna, vilket innebär att kvinnor och barn får vänta till sist att förse sig med mat. Och tar maten slut, ja då får övriga familjemedlemmar gå hungriga.

Faktorer som dessa låg bakom beslutet att starta Ankarstiftelsens projekt att förlägga ett av sina skolbyggen just här i El Jope. Genom att erbjuda barnen skolmåltider säkerställer man att de får minst ett mål mat om dagen utöver den undervisning de har rätt till. Namnet på ursprungsbefolkningen i denna region är Wayú och språket är Wayunaiki. Tidigare generationers kvinnor kunde bara detta språk och alltså inte spanska. Ytterligare en möjlighet som öppnas upp med skolorna är att den nya generationen lär sig spanska och kan få vidareutbildning och chans till en ljusare framtid.

Enkel byggteknik I skolprojekten används en mycket enkel byggteknik – plank och stolpar I betong och takstolar I trä och plåt. Det innebär att skolorna går snabbt att resa, är kostnadseffektiva och kan byggas av personer som helt saknar tidigare byggerfarenhet.

Slog upp portarna hösten 2020 Flex egen skola I El Jope, som går under namnet Flex-skolan och bär vår logotyp på fasaden, stod färdig under 2020. Vi är glada över att tillsammans med Ankarstiftelsen fått bidra till alla barns rätt att gå i skolan och därmed kunna ge dem förutsättningar för en ljusare framtid.

Vill ditt företag också bidra till alla barns rätt till skolgång? Här kan du läsa mer om Ankarstiftelsen och deras skolprojekt.

Relaterade inlägg