Flex informerar

Julklappar till anställda 2023 – vad gäller?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Julklappar till anställda 2023 – vad gäller?</span>

Julen står för dörren och kanske vill du då passa på att visa lite extra omtanke och uppskattning för personalen med en julgåva? Många svettas över valet av den perfekta klappen. Dessutom gäller det att ha koll på vad Skatteverket säger. Här kommer lite tips och guidning till alla rådvilla företagstomtar därute.

Som arbetsgivare kan du ge din anställda en skattefri julgåva om den är av ”mindre värde”. Här sammanfattar vi vilka belopp och regler du behöver hålla koll på.

  • Huvudprincipen är att julgåvor till de anställda är skattefria så länge deras värde inte överstiger 500 kr. Om klappen är dyrare än så är den skattepliktig för de anställda från första kronan.
  • Under 2020 infördes skattefrihet på personalgåvor till följd av pandemin (den så kallade corona-gåvan) som kunde kombineras med julgåvan om den inte utnyttjats tidigare under året. Detta var endast en tillfällig möjlighet som inte längre gäller.
  • En skattefri klapp får i princip bestå av vad som helst – med ett par undantag. Se till exempel upp med att ge kontanter eller något som kan bytas mot kontanter. Kika på Skatteverkets hemsida om du är osäker.
  • Orättvisa tomtar göra sig icke besvär! För att reglerna om skattefrihet ska gälla måste gåvan ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda.

Tips till tomten – dessa klappar gillar vi mest

Svårt att välja klapp? Här kommer några tips på sådant som brukar göra tomten extra poppis:

  • Presentkort. Ett smart val för den rådville tomten, särskilt om ni är många i arbetsgruppen och åldrar och intressen varierar därefter.
  • Prenumeration. En tidningsprenumeration (fysisk eller digital) går hem hos de flesta. Eller varför inte satsa på ett abonnemang på e-böcker eller en streamingstjänst?
  • Något ätbart. En lyxig chokladask eller en delikatesskorg får oftast tummen upp. Se dock till att kolla upp eventuella allergier eller andra kostavvikelser innan du slår till på denna typ av gåva.
  • Något till hemmet. Köksredskap, textilier, skärbräda eller termos – satsa gärna på något med praktisk nytta snarare än prydnadsföremål.
  • Gåva till välgörande ändamål. Mat och kläder till utsatta barn, ett bidrag till cancerforskningen eller bevarandet av regnskogen. Att skänka pengar till välgörenhet blir ett alltmer populärt alternativ till den traditionella klappen. Välgörenhetsklappen är också skattefri så länge det är arbetsgivaren som gör valet, men den går inte att göra avdrag för.

Lycka till i julklappsjakten önskar vi på Flex Applications!

Gör det lätt att få rätt på skatter, förmåner och annat som rör lönehanteringen – med minimalt manuellt arbete. Vårt lönesystem Flex HRM Payroll automatiserar det mesta av lönearbetet, så att du kan lägga din tid på annat.

Relaterade inlägg