Nyckeltal på det smarta sättet – åtta goda skäl att använda en HR-dashboard

Flex HRM Dashboard

Hur gör ditt företag när ni ska ta ut statistik och nyckeltal för att kunna ta tempen på företaget? Vill du som chef snabbt kunna få en ögonblicksbild av företaget med aktuella siffror – varje morgon? Då är en dashboard det perfekta verktyget för dig! Här har vi samlat de åtta främsta fördelarna med denna digitala instrumentpanel.

Dashboarden paketerar viktig data som rör personalen och företaget, vilket gör den till ett fantastiskt hjälpmedel för ledning, HR och andra som blixtsnabbt behöver få en dagsaktuell ögonblicksbild av verksamheten. Hur hög är till exempel sjukfrånvaron och hur skiljer den sig mellan avdelning A och B? Hur ser status för personalomsättningen ut och vilka mönster kan vi urskilja?

Med cirkeldiagram, grafer, trafikljus och annan intuitiv grafik omvandlar dashboarden intetsägande siffror till värdefulla insikter – i några snabba klick. Har du funderingar kring vad en dashboard skulle kunna tillföra för just ert företag? Här har vi sammanställt de åtta främsta fördelarna med dashboarden i Flex HRM – vår smarta digitala instrumentpanel direkt i ditt personalsystem.

Åtta goda skäl att använda en dashboard för era viktiga HR-nyckeltal

1. Gör data lättare att tolka

Att få tag på data är knappast ett problem för företag i dag – den genereras ju i överflöd i alla de olika digitala system vi dagligen använder oss av. Problemet uppstår snarare i nästa steg, när vi ska försöka tolka och göra något av informationen – och det just här som en dashboard kan göra hela skillnaden.

Den stora styrkan med dashboards är att de paketerar data på ett sätt som gör den lätt att processa. Ungefär som instrumentpanelen på en bil är dashboarden uppbyggd av flera olika grafiska element som visualiserar olika typer av information på ett intuitivt sätt. För visst kan siffror i tabeller och kalkylark ge oss viktig information, men faktum kvarstår att vår hjärna tenderar att prioritera sådan data som är konkret och lätt att uttyda.

Visste du till exempel att det tar dubbelt så lång tid för oss att identifiera det högsta värdet i en tabell jämfört med i ett diagram? Att istället låta en dashboard leverera era viktiga nyckeltal på ett visuellt och pedagogiskt sätt – med hjälp av staplar, grafer, mätare och annan grafik – framstår då som ett så mycket smartare alternativ, eller hur?

2. Sparar tid och energi

Hur mycket tid lägger ditt företag på att ta fram och följa upp statistik och nyckeltal? Måste cheferna mejla HR så fort de behöver ta ut en rapport med färska siffror för sin avdelning? Med en dashboard automatiserar ni och snabbar upp hela processen. Cheferna kan själva ta ut relevant statistik direkt i dashboarden – utan att behöva stjäla tid från en kanske redan hårt belastad HR-avdelning. Dessutom kan ni alltid vara säkra på att ni kan lita på datan och att siffror aldrig hinner bli inaktuella, eftersom dashboarden uppdaterar allting i realtid.

3. Rätt information till rätt person

Vilka nyckeltal är mest kritiska och intressanta för er? Eftersom vi vet att behoven skiljer sig åt – inte bara mellan utan också inom företag – har du i Flex HRM alla möjligheter att utforma din lösning precis som du själv vill ha den. Du sätter upp hur många dashboards du vill och kan kombinera paneler och data på en mängd olika sätt. Sedan kopplar ni bara åtkomsten till olika målgrupper – så att rätt information når rätt person. På så sätt får ledning och HR enkelt tillgång till den exakt information de behöver, varken mer eller mindre. Och samtidigt kan övriga anställda ta del av sådan information som kan vara av värde för dem – det är bara att klicka upp den i personalsystemet.

4. Standard-dashboard gör det supersmidigt att komma igång

Kanske vill du snabbt komma igång och börja utforska möjligheterna med dashboards – med minsta möjliga förarbete? Då har du även den möjligheten! För att hjälpa dig som Flex-användare på traven har vi nämligen skapat en standard-dashboard med färdigkonfigurerade paneler. Bara aktivera den för rätt målgrupp och sedan kan ni låta er HR-dashboard leverera dagsfärska och snyggt paketerade nyckeltal åt er. Startsträckan är minimal!

5. Visualiserar era gemensamma mål

Genom dashboarden får ni tillgång till en gemensam lägesbild och en kompassriktning för framtiden – var står vi idag och vart strävar vi? Som en bonus kommer företaget då förhoppningsvis också märka av fördelar som ett ökat engagemang, en stärkt vi-känsla och mer engagerad personal. En win-win för både företaget och de enskilda medarbetarna med andra ord!

5. Samlar data från flera källor i en och samma vy

Är era viktiga data utspridda i flera olika verktyg och system? Då kan det vara knepigt att få till en bra överblick. Det fiffiga med att använda en dashboard som en integrerad del av ert HR-system är att den samlar data från flera olika ställen i systemet, i ett och samma gränssnitt och utan krångliga överföringar.

Vi kan ta sjukfrånvaron som ett exempel – ett viktigt kvitto på hur företaget mår. Med dashboarden i Flex HRM kan du enkelt ta ut dessa siffror, både sett till nuläge och historiskt, och göra jämförelser mellan olika avdelningar. Alla dessa data hämtas helt enkelt upp från tidrapporterna i det integrerade tidsystemet. Och skulle ni behöva tillgång till äldre uppgifter som inte kan utvinnas direkt ur systemet så finns det möjlighet att importera även dessa till dashboarden via fil eller API. Ganska smart, eller hur?

6. Rätt beslut i rätt tid

För att fatta riktigt välgrundade beslut för er verksamhet räcker det inte med gissningar, ni behöver snabba och tillförlitliga fakta att gå på. Dashboarden i Flex HRM hjälper chefer och ledning att jobba proaktivt och tidigt identifiera varningssignaler och tecken på att ni är på väg åt fel håll – oavsett om det gäller sjukfrånvaro, personalomsättning eller något annat av era kritiska nyckeltal. Detta tack vare den visuella tydligheten och smarta ”trafikljusfunktionen”, med signalfärger och annan grafik som klart och tydligt visar om läget är under kontroll eller om mätarna börjar slår över till rött – så att ni kan agera innan det är för sent.

7. Flexibilitet på flera nivåer

Skapa valfritt antal dashboards som du skräddarsyr för olika roller, namnsätt dem som ni vill, pussla ihop paneler på valfritt sätt, laborera med mätare, grafer och cirkeldiagram, gör urval och jämförelser på både företagsnivå och avdelningsnivå… Med en dashboard får du en helt annan flexibilitet än vad som är möjligt i fysiska rapporter och äldre systemstöd.

Eftersom det är en molnlösning är ni inte heller låsta till kontorsdatorn, utan kan snabbt klicka upp era dashboards varsomhelst och närsomhelst på webben eller i mobilen – perfekt om ni till exempel snabbt behöver uppdatera er om läget under pågående möte.

Kom igång med dashboarden i Flex HRM – en snabbguide

För dig som kanske inte kommit i kontakt med dashboards tidigare kan det hela kanske kännas en smula krångligt. Men faktum är att det är ganska okomplicerat, fyra enkla steg och sedan är ni igång.

 1. Skapa era dashboards 
  Ni bestämmer själva hur många ni vill använda och vad de ska heta. Eller använd vår färdigkonfigurerade standard-dashboard för att få en flygande start.
 2. Bestäm vem som ska se vad 
  För att begränsa åtkomsten till era olika dashboards kopplar ni ihop dem med era olika roller.
 3. Designa era paneler 
  Till exempel kan ni använda en panel för antal anställda, en för personalomsättning och en för sjukfrånvaro – allt i samma dashboard.
 4. Välj vilken grafik ni vill använda 
  Välj om du vill använda t.ex. tårtdiagram, linjediagram, stapeldiagram, mätare med grönt/gult/rött ljus – eller en kombination av flera. 

  Klart! Nu är det bara att låta era dashboards leverera era viktiga nyckeltal – snyggt, tydligt och alltid uppdaterat i realtid!

Nyfiken på att veta mer om dashboarden i Flex HRM och hur den skulle kunna hjälpa ditt företag? Varmt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

Relaterade inlägg