Kom igång efter semestern – nio tips

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kom igång efter semestern – nio tips</span>

Augusti månad innebär för många slutet på semestern och återgång till jobbet. Att gå från sovmorgnar och lata dagar i solen till mejl, möten och måsten kan minst sagt kännas motigt. Men som tur är finns det några enkla knep för att underlätta klivet ur semesterbubblan.

Att känna ett motstånd mot att komma tillbaka till jobbet efter semestern är något de flesta känner och behöver inte alls betyda att du vantrivs på din arbetsplats. Vi går från en kravlös tillvaro utan fasta rutiner och har nu helt plötsligt ansvar, tider att passa och förväntningar på oss att prestera. Då är det helt naturligt, ja rentav nödvändigt, att vi upplever det motigt att komma tillbaka till jobbet.

Att känna oro och stress är helt enkelt kroppens sätt att varva upp och förbereda sig inför något som är jobbigt. Du som känner jobbångest är med andra ord helt normal. Gott så, men faktum kvarstår att vi på något sätt måste tackla de negativa känslorna. Vi har sammanställt de bästa tipsen.

 1. Mjukstarta
  Ge dig själv en mjukstart och acceptera att du inte kommer att vara lika effektiv som vanligt. Att ställa om från semesterlunk till jobbläge tar en massa energi. Har du dessutom hunnit skaffa dig en annan dygnsrytm under semestern är du naturligtvis extra trött. Var därför snäll mot dig själv och ha rimliga förväntningar på vad du kommer att hinna uträtta de första dagarna. Hur stressad du än känner dig över att ta itu med allt jobb, försök att gå hem i normal tid, hoppa inte över lunchrasten och ta små regelbundna pauser under dagen.

  Om du har möjlighet att styra över dina arbetstider kan det även vara klokt att förkorta den första arbetsveckan. Börja exempelvis på onsdagen, så har du bara några få dagar att beta av före helgen och du undviker den värsta söndagsångesten.

 2. Undvik möten
  Försök att hålla kalendern fri från möten så långt det går de första dagarna. Kanske har du rentav möjlighet att låta ditt autosvar på mejlen ligga kvar någon dag extra fastän du är på plats? Eller så kan du byta till ett som beskriver din status såsom den faktiskt ser ut: ”Jag är precis tillbaka efter semestern och kan inte svara på mejl direkt”. På så sätt får du ett andningshål och en chans att landa i jobbet i lugn och ro.

 3. Skriv en att-göra-lista
  När arbetsuppgifterna har hopat sig är det lätt att känna sig stressad. Försök dock att inte kasta dig över det första du ser, utan skapa dig först en överblick över läget. Förmodligen kommer du att se att allt inte behöver tas om hand just precis nu. Skriv en att-göra-lista där du punktar upp alla dina uppgifter i prioritetsordning.

  Känns det tungt att ta itu med större, mer krävande uppgifter? Om det finns utrymme för det, tillåt dig att ägna dig åt lite enklare rutinuppgifter eller något som känns extra roligt. Det skapar ett flow när du ser att listan snabbt krymper och när du väl är igång blir det lättare att ta tag i dina surdegar.

 4. Sortera din inkorg
  Få saker är lika stressande som en proppfull inkorg. Kanske känns det mest naturligt att beta av mejlen i kronologisk ordning, men för att skapa överblick är det klokt att istället kategorisera efter prioritet. Skanna av vilka mejl som verkar mest brådskande och besvara dem först. Allt det övriga sorterar du in i kategorier som exempelvis ”Under veckan” eller ”Ta reda på mer”.

 5. Håll fast vid semesterkänslan
  Att semestern är slut innebär inte nödvändigtvis att sommaren är det. Kom ihåg att det går utmärkt att behålla vissa av dina härliga semestervanor även på jobbet. Varför inte ta morgonmötet utomhus, köpa en glass på lunchen eller ta ett kvällsdopp när du har stämplat ut för dagen.

 6. Ta chansen till en nystart
  Under semestern har du förhoppningsvis fått tid för återhämtning och reflektion. Förmodligen har du kunnat se jobbet med nya ögon och kanske har en och annan ny idé poppat upp medan du låg där i hängmattan. Finns det något du vill förändra på jobbet för att trivas bättre? Vill du byta arbetsuppgift eller kanske fortbilda dig? Ta vara på de tankar som dykt upp under semestern, prata med din chef och dina kollegor och sätt tillsammans upp en plan för hur du ska ta dig dit du vill.

  Kanske har du även hunnit fundera över din livsstil och vad du vill förändra vad gäller kost, motion, sömn och återhämtning. Förvalta chansen till en nystart och lägg grunden till goda vanor innan ekorrhjulet har satt igång igen på allvar.

 7. Planera in saker att se fram emot
  Nästa långledighet kan kännas långt bort, mörkret och kylan är på ingång. Ett tips är att planera in roliga aktiviteter att se fram emot. En weekendresa, en utflykt eller att prova på en ny utomhusaktivitet är sådant som kan fylla på med ny energi. Plocka svamp, bada i en sjö, prova på discgolf, eller kanske stand-up-paddle?

 8. Prata med kollegorna
  Förmodligen är du inte den enda på arbetsplatsen med tillbaka-på-jobbet-ångest. Ta en pratstund med kollegorna vid kaffeautomaten om du är på en fysisk arbetsplats, eller kör en digital fika-paus i chatrummet, innan du dyker ner i jobbet. Utbyt semesterhistorier, ventilera känslor kring jobbstarten och peppa varandra inför jobbhösten.

 9. Vässa era arbetsprocesser
  Ny termin – nya möjligheter! Det gäller även era arbetsprocesser. Se till att ni går in i hösten med rätt verktyg för att jobba smart och effektivt. Känner ni att hanteringen kring tidrapportering, schemaläggning och reseräkningar slukar oändligt med tid, tid som ni hellre lägger på annat?

  Är det dags att satsa på nya digitala lösningar som underlättar onboarding/offboarding, lönerevision, medarbetarsamtal och andra viktiga HR-rutiner som ni idag hanterar manuellt? Flex HRM automatiserar personaladministrationen, så att ni istället kan fokusera på det som får verksamheten att växa. Kontakta oss om du vill veta mer!

Relaterade inlägg