Nyhetsrum

Senaste nytt från Flex, varvat med inspiration, artiklar och kundintervjuer.

Flex informerar

Visste du att Skatteverkets friskvårdslista tas bort?

14 oktober, 2021

Kvinna som joggar i skogen.

Nu meddelar Skatteverket att de vid årsskiftet tar bort sin A-Ö-lista över godkända friskvårdsaktiviteter. Vad ligger bakom förändringen och hur kommer reglerna för friskvårdsbidrag 2022 att se ut?

Friskvårdsbidrag är en populär förmån som innebär att arbetsgivare skatte- och avgiftsfritt kan ge sina anställda möjlighet till motion och friskvård av enklare slag upp till ett belopp på 5 000 kronor. För att friskvårdsbidraget ska förbli skattefritt ska det dessutom erbjudas hela personalen på lika villkor.
På sin webbplats har Skatteverket hittills publicerat en lista över aktiviteter från A-Ö som är godkända för skattefritt friskvårdsbidrag – en lista som alltså kommer att plockas bort vid årsskiftet.

Därför tas listan bort

Anledningen till att listan plockas bort är att den riskerar att betraktas som ett komplett facit över vad som är OK att erbjuda som friskvård – vilket den inte är. Det faktum att nya aktiviteter ständigt uppkommer eller byter namn gör det också svårt att hålla listan uppdaterad, menar Skatteverket.

Dessa regler gäller för friskvårdsbidrag 2022

Att A-Ö-listan tas bort innebär inte att befintliga regler ändras – precis som tidigare är det innehållet som avgör om en aktivitet kan erbjudas som skattefritt friskvårdsbidrag eller inte. Däremot kan arbetsgivare som tidigare har utgått från listan nu behöva sätta sig in i regelverket och göra en egen bedömning av vilka aktiviteter som ska kunna erbjudas de anställda.

– Vi hoppas att det nu ska bli enklare för arbetsgivaren att göra sina bedömningar. Listan skapar onödig osäkerhet och många frågor, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om senaste nytt inom lön och HR?

Jobbar du med HR och lön? Vill du veta mer om friskvårdsbidraget 2022 – och andra nyheter att hålla koll på inför det nya året? Missa då inte vårt kostnadsfria live-event den 9 december. Välkommen till ett seminiarum fyllt med kunskap och inspiration! Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Relaterade nyheter

KONTAKT